Gemeenten mogen sluikstorten niet meer beboeten

Gemeenten zullen niet langer meer zelf kunnen optreden tegen sluikstorters of personen die hun vuilniszak verkeerd buitenzetten. Vlaams minister van Milieu Kris Peeters (CD&V) wil de beteugeling van milieu-inbreuken teruggeven aan de parketten.

Belga

Minister Peeters heeft een ontwerptekst klaar van zijn langverwachte milieuhandhavingsdecreet. Daarin staat een reeks maatregelen om milieuovertredingen strenger aan te pakken.

Opmerkelijk is wel dat er in het ontwerp geen enkele ruimte meer is voor de zogenaamde gemeentelijke administratieve sanctie (GAS), geldboetes die door de gemeente zelf kunnen worden opgelegd.

Een systeem dat twee jaar terug door de federale regering werd ingevoerd om in de eerste plaats politie en parketten te ontlasten. Heel wat lokale besturen voerden al dergelijke reglementen in.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) reageert verbolgen. In het Vlaamse regeerakkoord staat dat de gemeenten net meer mogelijkheden moeten krijgen om gemeentelijke sancties in te voeren, schrijft De Morgen.

Nu in het nieuws