Chimpansees gebruiken speren om te jagen

Print
Biologen van de State University in Iowa (VS) hebben een opzienbarende ontdekking gedaan. In de Senegalese regio Fongoli hebben ze chimpansees gevonden die speren maken en daarmee jagen op kleinere dieren.
BR> Het zijn overigens vooral wijfjes die deze ‘wapens’ hanteren.

Hun gedrag lijkt erg sterk op dat van de vroege voorouders van de mens die ook gepunte stokken en stenen gebruikten om aan voedsel te komen.

De chimpansees van Senegal jagen vooral op kleine ‘halfapen’, de zogeheten galago’s of ‘spookdiertjes’, nachtdieren met opvallend grote ogen, insecteneters die uiterlijk wel op aapjes lijken, maar dat niet zijn.
De Amerikaanse wetenschappers kwamen tot de vaststelling dat die jachtmethoden een vast gedragspatroon vormen in de zopas gevonden chimpanseepopulatie.

Echte wapens

De apen breken eerst een tak van een boom, verwijderen de overbodige twijgen en maken met hun snijtanden het uiteinde van de stokken messcherp. Na maandenlange observatie zagen de Amerikaanse biologen hoe de ‘jagende apen’ hun speer uit de slaapholen van de bushbabies terugtrokken, eraan likten of eraan roken. Daarna haalden ze hun gewonde of gedode buit naar boven. De vorsers kwamen tot de conclusie dat die jachtmethode ‘denkwerk’ vereist en dat de gepunte stokken meer beschouwd moeten worden als echte wapens dan als werktuigen om de prooi op te schrikken.

.

Nu in het nieuws