Franse socioloog Jean Baudrillard overleden

Print
Jean Baudrillard, de internationaal vermaarde Franse socioloog, mediawetenschapper, cultuurcriticus, psycholoog en postmodern filosoof, is dinsdag in Parijs op 77-jarige leeftijd overleden.
De auteur van een vijftigtal boeken was een van de meest invloedrijke denkers van de postmoderne tijd. Hij stond bekend voor zijn kritiek op de mechanismen van de consumptiemaatschappij en zijn daaraan gerelateerde "simulacrumtheorie", die de realiteit lijnrecht plaatst tegen de door de beeldcultuur gecreëerde illusie van werkelijkheid.

Postmodern is Baudrillard in zijn vaststelling, dat in de huidige tijd geen politieke en/of artistieke voorhoede meer is die nog iets "revolutionairs" (de statusquo-toestand veranderend) kan verwezenlijken. Baudrillard vond het uit het judeo-christelijke teleologie voorstspruitende idee van de (dwang tot), "vooruitgang" ook "terroriserend" voor het welzijn van de mensheid. Mede daarom schoot hij het merendeel van zijn pijlen af op "de media", die leven bij gratie van het continu (her)uitvinden van "nieuws".

.

Nu in het nieuws