Spielberg bezit gestolen schilderij

Een 34 jaar geleden gestolen doek van de realistische schilder Norman Rockwell is tevoorschijn gekomen in de private collectie van regisseur Steven Spielberg die het kleinood ter goeder trouw had gekocht, zo heeft de federale recherche FBI vrijdagavond bekendgemaakt.

Belga

Het doek "Russian schoolroom" werd in 1973 ontvreemd uit een museum in Chicago. Slechts onlangs kon de FBI het weer op het spoor komen.

In 2004 had de federale recherche ontdekt dat het in 1989 te koop was aangeboden op een tentoonstelling rond Rockwell. De FBI plaatste het op zijn website met gestolen kunst, waarop het door medewerkers van Spielberg werd opgemerkt.

Hij had het in 1989 van een kunsthandelaar gekocht, zonder te weten dat het gestolen goed was, aldus de politie die eraan toevoegt dat Speilberg "ten volle meewerkt" met het onderzoek. Het doek blijft in zijn bezit tot het onderzoek is afgerond.

Norman Rockwell (1894-1978) geldt als één van de grote Amerikaanse illustrators. Eind november werd bij Sotheby's in New York 15,4 miljoen dollar voor een doek van hem neergeteld, wat een record is voor de kunstenaar.