Meer dan maand bloeivoorsprong door zachte winter

Tuinliefhebbers merken duidelijk dat er een bloeivoorsprong is door de zachte winter. Dat blijkt uit een rondvraag door Tuinadvies.be. De bloeivoorsprong bedraagt tot zes weken. Voor de kwekerijen betekent dit wel een streep door de rekening.

Belga

Uit de rondvraag (bij 1.721 tuinliefhebbers) blijkt dat de overgrote meerderheid (70 pct) van de tuinliefhebbers zeer zeker een bloeivoorsprong in de tuin vaststelt. Nog eens 20 pct zegt dat dit vermoedelijk wel het geval is.

Er zijn bloemen die tot zes weken vroeger bloeien tegenover andere jaren. Reden is de warmste winter ooit die we beleven. De narcissen of paasbloemen bijvoorbeeld zijn meer dan een maand voor op schema. Helleborussen zijn reeds uitgebloeid. Er zijn zelfs tuinders die melding maken van tulpen die al bloeien.

Maar voor de kwekerijen is dit vaak een streep door de rekening. De schijnhazelaar, de winterzoet, gele kornoelje, vleesbes en vele andere soorten moeten normaal bij de start van het tuinseizoen op hun mooist staan. Door de zachte temperaturen zijn ze al uitgebloeid en onverkoopbaar geworden.

De milde winter zorgt er ook voor dat niet-winterharde planten en exoten de winter uitzonderlijk goed hebben doorstaan, aldus de tuinsite, die de vergelijking maakt met Cornwall in Groot-Brittannië. Het milde klimaat zorgt daar voor exotische planten en zelfs palmbomen. De laatste tien jaar wijzen erop dat we ook bij ons het Cornwall-klimaata en flora zullen kennen.

Overigens heeft al een kwart van de mensen het gazon al gemaaid. Andere jaren is dat pas eind maart aan de orde. Gras groeit bij temperaturen boven de 6 graden.