Topman Oeso spoort België aan tot inspanningen

Europa, en ook België, gaan niet snel genoeg op het vlak van hervormingen. Dat zegt Angel Gurria, de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), in een interview met L'Echo. Hij doet die uitspraken op enkele dagen van de Europese top en op een week voor de publicatie van een OESO-rapport over de Belgische economische toestand.

Belga

Gurria beklemtoont dat de 27 Europese lidstaten hun achterstand op de Verenigde Staten niet inhalen en er niet in slagen het gemiddelde verschil in BBP (Bruto Binnenlands Product) per inwoner met 30 pct te verminderen.

De OESO roept vooral de grote lidstaten van de Europese Unie (Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Italië) op om hun rol als motor te spelen.

Volgens Gurria is de Belgische economie op de goede weg, maar moet ons land dringend zijn zwakke punten wegwerken. Het meest heikele punt blijft de hoge loonlast voor oudere werknemers. Gurria stipt ook aan dat de werkloosheid bij Belgische vrouwen hoger blijft dan het gemiddelde in de EU of in de OESO-landen.

Goede punten krijgt ons land dan weer voor de inspanningen rond levenslang leren.

België behoort tot de vijf landen die een betere productiviteit hebben dan de Verenigde Staten. Maar aangezien meer dan 50 pct van de werknemers tussen 54 en 64 jaar niet of niet meer werken, verliest ons land zijn voordeel in de vergelijking met de VS.

Nu in het nieuws