Oproep tot interventie in Sri Lanka

Print
Een Srilankaans parlementslid heeft zondag de internationale gemeenschap opgeroepen te interveniëren in zijn land. Aanvallen van het leger op rebellen hebben de afgelopen maanden tienduizenden burgers uit hun huizen verdreven, zei parlementslid Senadhiraja Jeyanandamoorthy van de Tamil Nationale Alliantie, een partij die op de hand is van de rebellen.
Artilleriegranaten vallen volgens Jeyanandamoorthy vaak in bewoonde gebieden. De bewoners slaan op de vlucht, maar de regering doet niets om de vluchtelingen te helpen en daarom moet de internationale gemeenschap iets ondernemen, zei hij.

Volgens het Internationale Rode Kruis zijn meer dan 105.000 mensen, vooral Tamils, hun huizen in het oostelijke district Batticaloa ontvlucht en hebben ze hun toevlucht gezocht in door de regering beheerste gebieden. Een militaire woordvoerder ontkende dat het leger bewoonde gebieden aanvalt. De rebellen gebruiken volgens hem burgers als menselijk schild. Die laatsten pikken dit niet en vluchten naar veiligere plekken.

De woordvoerder zei tevens dat de regering vluchtelingenkampen heeft opgezet in veilige delen van Batticaloa. De afgelopen 24 uur hebben zo'n tienduizend mensen gebieden verlaten waar de rebellen heersen en de afgelopen twee weken ontvluchtten meer dan 42.000 mensen hun dorpen, zei de woordvoerder.

.

Nu in het nieuws