Hoge Iraanse functionaris was sinds 2003 spion voor westen

Print
Een voormalige hoge functionaris van het Iraanse ministerie van Defensie die vorige maand op mysterieuze wijze in Turkije verdween, was sinds 2003 een spion voor rekening van het westen. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times zondag.
Teheran beschuldigt er de westerse inlichtingendiensten van generaal Ali Reza Asghari, ex-bevelhebber van de Revolutionaire Wacht en voormalig vice-defensieminister in Iran, te hebben ontvoerd. Van hun kant stellen verschillende media, waaronder de Washington Post, dat de functionaris op vrijwillige basis de wijk zou genomen hebben en blijk gegeven zou hebben van "samenwerking" met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

De Sunday Times stelt nu dat zijn verdwijning in februari tijdens een privéverblijf in een groot hotel van Istanboel georganiseerd werd omdat de Iraanse autoriteiten lucht aan het krijgen waren van zijn activiteiten. De krant haalt Iraanse bronnen aan die zeggen dat de vlucht van de functionaris gedurende verschillende maanden werd georganiseerd en schrijft dat minstens tien leden van zijn familie Iran hebben verlaten, onder wie zijn twee zonen en zijn kleinkinderen.

De generaal zou documenten bij zich gehad hebben over de banden van Iran met terreurorganisaties in het Midden-Oosten, aldus de Sunday Times. Hij zou wel niet in het bezit geweest zijn van documenten over het Iraanse nucleaire programma.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül liet deze week optekenen dat de Turkse autoriteiten intens onderzoek doen om de generaal te proberen terugvinden.

.

Nu in het nieuws