Insider Witte Huis veroordeeld voor meineed

Print
Een voormalige medewerker van het Witte Huis is dinsdag in Washington veroordeeld wegens meineed, het afleggen van valse verklaringen en belemmering van de rechtsgang. Lewis 'Scooter' Libby, een vertrouweling van vice-president Dick Cheney, heeft volgens de jury geprobeerd zijn rol in een smeercampagne tegen een criticus van de oorlog in Irak te verdoezelen. Libby, die de uitspraak aanvecht, hangt een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar boven het hoofd.
BR>
Het oordeel is een harde klap voor het Witte Huis. Alle ogen zijn nu gericht op vice-president Dick Cheney. Hij zou het brein zijn achter de door Libby gevoerde lastercampagne tegen Joseph Wilson, een oud-ambassadeur die de regering beschuldigd heeft van manipulaties en leugens om de oorlog in Irak te verkopen. Libby heeft gedurende het gehele proces gezwegen over de rol van zijn baas. Cheney zelf zwijgt eveneens.

De zaak tegen Libby draaide in essentie op pogingen van het Witte Huis om een criticus van de oorlog het zwijgen op te leggen. Oud-ambassadeur Wilson constateerde al voor de invasie dat de claim dat Irak probeerde verrijkt uranium te kopen in Afrika vals was. Hij was daarvoor op onderzoek uit geweest in Niger. Zijn bevindingen werden genegeerd. Wilson maakte dat enkele maanden na de invasie bekend, toen duidelijk werd dat Saddam Hoessein geen massavernietigingswapens had.

Vice-president Cheney was woest over die onthulling. Libby begon vervolgens Wilson in diskrediet te brengen. De diplomaat werd bij journalisten afgeschilderd als een onbeduidend figuur die alleen maar een onderzoek had mogen doen omdat zijn vrouw bij de CIA werkte. Door die informatie te lekken, beging Libby onbedoeld een strafbaar feit. Het is illegaal de identiteit van een CIA-agent te onthullen.

Toen de FBI een onderzoek begon naar het lekken, ontkende Lewis dat hij de bron was voor de verhalen in de media. Voor de jury herhaalde hij dat, maar uit tal van verklaringen en documenten is het tegendeel gebleken. Een jurylid zei na afloop dat hij Libby schuldig acht, maar dat hij tegelijkertijd medelijden voelt voor de voormalige medewerker van het Witte Huis. "Ik heb het gevoel dat hij een zondebok is."

.

Nu in het nieuws