Belgisch-Franse rel over logo FN

Print
Het Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen heeft dinsdag, net als twee verkozenen van het Belgische FN in het Waals parlement, een kort geding aangespannen om een verbod te bekomen op het commercieel gebruik van het FN-logo door Daniel Féret, de voorzitter van het Belgische Front National. Féret liet het logo bij het Merkenbureau van de Benelux registreren.
Daniel Féret liet in 2005 in eigen naam het logo registreren dat door het Belgische FN gebruikt wordt. Het gaat om een driekleurige vlam die ook door de extreem-rechtse partijen van Frankrijk een Italië gebruikt wordt.

Het Franse FN zegt dat Féret nooit toestemming heeft gevraagd voor het gebruik van het logo. De partij startte een procedure die in juni van dit jaar door de rechtbank behandeld wordt. In afwachting van deze behandeling ten gronde vraagt het FN aan de rechter in kort geding Féret te verbieden het logo en de naam van de partij commercieel te gebruiken.

De Franse partij heeft in dit stadium geen bezwaar tegen het politieke gebruik van de partijnaam door de Belgische verkozenen. Maar de partij wil op geen enkele manier geassocieerd worden met het Belgische FN. Het Franse Front National vernam dat Féret, die van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken en geldverduistering wordt verdacht, onkostennota's gerechtvaardigd zou hebben met de bewering dat het om etentjes met afgevaardigden van het Franse FN ging, terwijl deze FN-leden formeel ontkennen Féret ooit ontmoet te hebben.

.

Nu in het nieuws