Celstraf na prijzen Öcalan

De voorzitter van de pro-Koerdische Partij voor een Democratische Maatschappij is dinsdag in Turkije veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf omdat hij de veroordeelde Koerdische rebellenleider Abdullah Öcalan te veel lof zou hebben doen toekomen.

AP Ned

De man, Ahmet Türk, werd vorige week ook al veroordeeld voor hetzelfde vergrijp op een ander moment en het verspreiden van pamfletten in het Koerdisch. In Turkije mogen politieke partijen zich alleen van het Turks bedienen.

Dinsdag oordeelde de rechter in Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, dat Türk Öcalan geen 'sayin' (ongeveer te vertalen met 'meneer') had mogen noemen in een speech die hij in januari 2006 hield.

In die speech riep hij de Turkse regering op een einde te maken aan de eenzame opsluiting van voormalig PKK-leider Öcalan op het gevangeniseiland Imrali. Vorige week kregen Türk en de vice-voorzitter van zijn partij, Aysel Tugluk, een jaar cel voor het verspreiden van de pamfletten die in het Koerdisch waren gesteld en een half jaar voor 'het vereren van criminaliteit'.

Nu in het nieuws