Israëlische ministerraad onderbroken door ruzie Olmert-Peretz

Print
Tussen de Israëlische premier Ehud Olmert en zijn minister van Defensie Amir Peretz is het dinsdag tot een heftige woordenwisseling gekomen.
De ruzie escaleerde zodanig dat de wekelijkse ministerraad zelfs moest onderbroken worden, zo berichtte de militaire radio.

Peretz wilde op de vergadering de kwestie van de betaling van de functionarissen van gemeentes ter sprake brengen. De defensieminister eiste een oplossing, maar dat was niet naar de zin van Olmert. "Ga zitten en zwijg", snauwde de eerste minister Peretz op gebiedende toon toe.
"We zijn geen dictatuur. Jij bent geen autocraat", repliceerde de minister van Defensie.

Daarop begonnen de twee kemphanen een steeds luidere toon aan te slaan, in die mate dat de vergadering diende te worden opgeschort. De militaire radio wist niet of er tijdens het ongeveer vijf minuten durende incident ook scheldwoorden door het zwerk vlogen.
Op bevel van Olmert werd de vergadering dan hernomen.

Het is een publiek geheim dat Olmert en Peretz niet echt goed met mekaar kunnen opschieten. Daar zit de mislukking van de aanpak van de oorlog met Libanon voor iets tussen, maar er is ook misprijzen van de kant van Olmert voor Peretz, een oud-syndicalist die als een groentje op het vlak van defensie wordt beschouwd.
Olmert schoof hem de post toe in het kader van een coalitieakkoord tussen Kadima, de partij van de eerste minister, en de Arbeiderspartij, waarvan Peretz voorzitter is.

.

Nu in het nieuws