Georgië graaft stoffelijk overschot president op

Print
Het stoffelijk overschot van de eerste Georgische president Zviad Gamsakhourdia, wiens regime omvergeworpen werd door een staatsgreep in 1992 en in 1993 in nog niet opgehelderde omstandigheden aan zijn eind kwam, werd zaterdag teruggevonden en opgegraven in Grozny in Tsjetsjenië.
Dat hebben de pro-Russische Tsjetsjeense autoriteiten bekendgemaakt.

"De kist is opgegraven. Er moet nog beslist worden of de zaak onderzocht zal worden", aldus de procureur van Tsjetsjenië, Valeri Koeznetsov, die werd geciteerd door het agentschap Ra Novosti. De zoektocht naar de stoffelijke resten van de Georgische president kwam er op vraag van zijn zoon Tsotné Gamsakhourdia, die zijn vader in Georgië wilde begraven, aldus het persagentschap.

"Er bestaat geen twijfel over dat hij het is. Een kruisje, aarde uit Georgië, zijn schoenen en zijn uurwerk werden in de kist aangetroffen", aldus Tsotné Gamsakhourdia, die eraan toevoegde dat de voorwerpen door zijn familie in de kist waren gelegd.

Zviad Gamsakhourdia, die de eerste president van het onafhankelijke Georgië werd na het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991, werd door een militaire staatsgreep in 1992 afgezet, waarna president Eduard Chevarnadze aan de macht kwam, die op zijn beurt in 2003 ten val werd gebracht door een vreedzame "revolutie" geleid door de huidige Georgische president Mikhaïl Saakasjvili.

Gamsakhourdia was naar Tsjetsjenië gevlucht en trachtte in Tbilissi tevergeefs terug aan de macht te komen. Door de regeringstroepen omsingeld zou hij in 1993 in de omgeving van Zougdidi in het westen van Georgië zelfmoord gepleegd hebben, aldus zijn weduwe Manana.

Hij werd begraven in Zougdidi, vervolgens opgegraven en overgebracht naar Tsjetsjenië in 1994 en in Grozny opnieuw teraardebesteld. Tijdens het eerste Russisch-Tsjetjeens conflict (1994-1996) werd zijn lichaam opnieuw opgegraven en ontbrak sindsdien van hem elk spoor.

.

Nu in het nieuws