Londen vraagt Ethiopië vrijlating ontvoerde expats

root-Brittannië heeft zich zaterdag om de vrijlating van verschillende buitenlanders bemoeid, die vermoedelijk werden ontvoerd in Ethiopië. Een team deskundigen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder wie ook een ambtenaar met ervaring in het onderhandelen met gijzelnemers, arriveerde zaterdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Daags voordien had Londen bevestigd dat vijf westerlingen met banden met de Britse ambassade in Addis Abeba in een afgelegen gebied in het noorden van Ethiopië vermist werden. De Ethiopische politie spreekt van een ontvoering, zonder echter vermoedelijke daders te noemen.

Volgens touroperator Tony Hickey werden de twee voertuigen van de ontvoerde Britten teruggevonden in Hamed Ela. "Mensen uit Afar en chauffeurs zegden dat ze de voertuigen hebben gezien. Ze werden door raketwerpers vernietigd", verklaarde Hickey, die voor het reisagentschap Ehtiopian Quadrants werkt. Hij maakte geen gewag van slachtoffers.

De bestuurder van de regio Afar, Ismail Ali Sero, beschuldigde zaterdag "Eritreese soldaten" van de ontvoering. "Wij weten dat vijf Britten werden gevangengenomen door soldaten van Shabia en werden meegenomen naar Eritrea, aldus Ismail in een telefoongesprek met het Franse persbureau AFP. "We weten dat het om Eritreeërs gaat omdat drie Ethiopiërs konden vluchten en ons op de hoogte brachten", voegde hij eraan toe. "Er blijft geen andere optie over dan om met de Eritreese regering te onderhandelen over hun vrijlating", aldus Ismail. Ethiopië en Eritrea leven op gespannen voet met elkaar sinds de grensoorlog van 1998 tot 200.

Fransen

Verschillende Franse toeristen, die eveneens een tijdje vermist waren, zijn inmiddels teruggevonden. Een van de groepen had problemen gehad met de satelliettelefoon, aldus de touroperator. De vermoede ontvoerde toeristen bevonden zich in een moeilijk toegankelijk gebied in het noorden van Ethiopië, op circa 800 kilometer van Addis Abeba in de grensstreek met Eritrea. Samen met de toeristen zouden ook 13 Ethiopiërs ontvoerd zijn, waaronder de chauffeur en de lokale reisleider. In de extreem hete en moeilijk bereikbare Afar-regio in het noorden van het land worden vaak roofovervallen gepleegd.

Midden de jaren negentig had een rebellengroep uit de regio Italiaanse toeristen ontvoerd en na twee weken terug vrijgelaten. Sinds 2004 wordt in het gebied een Franse toeriste vermist. De rebellen van Afar eisen een eigen staat voor hun volksgroep. In de Afar-regio werd in 1974 het sekelet van "Lucy", een vrouwelijke oermens, ontdekt.

Nu in het nieuws