Iraanse president op bezoek in Saudi-Arabië

Print
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is zaterdag in Riyad aangekomen voor zijn eerste officiële bezoek aan Saudi-Arabië. In de regio wordt gehoopt dat zijn bezoek de sektarische spanningen in Irak en Libanon kan helpen verminderen.
Ahmadinejad werd op de luchthaven van Riyad welkom geheten door koning Abdullah. Verwacht werd dat de twee meteen besprekingen zouden beginnen.

De meeste, overwegend soennitische Arabische regeringen in de regio hebben hun ongenoegen en ongerustheid uitgesproken over de steun die het overwegend sjiitische Iran geeft aan zijn geestverwanten in Irak en Libanon. Iran heeft sterke banden met de sjiitische politieke partijen in Irak en steunt de Hezbollah in Libanon.

Arabische functionarissen wijzen er op dat de sjiieten weliswaar in de meerderheid zijn in Iran en Irak, maar slechts 15 procent van de gehele islamitische gemeenschap in de wereld uitmaken en dat de sektarische spanningen zich op termijn zullen keren tegen de groepen die Iran steunt.

De door de overheid gestuurde kranten in Saudi-Arabië schreven te hopen dat het bezoek van Ahmadinejad een blijk is van de bereidheid van Iran om met Arabische regeringen samen te werken in plaats van tegen hen. De grootste uitdaging waar de twee landen voor staan is volgens de Saudi Gazette het behoud van de eenheid in de islamitische wereld. "Hoe hebben wij het zover laten komen? Welk nut heeft het voor de gemeenschappelijke zaak als wij onze energie en middelen verspullen aan zelfvernietiging in plaats van zelfbehoud?" vroeg de krant.

.

Nu in het nieuws