BBC mag geen reportage over Labour uitzenden

De Britse openbare omroep BBC heeft verbod gekregen om een reportage uit te zenden omtrent het onderzoek naar de financiering van de Labourpartij, zo heeft de omroep zaterdag zelf bekendgemaakt.

Het verbod is na een zitting van twee uur vrijdagavond uitgevaardigd door procureur-generaal Lord Goldsmith die omwille van zijn functie deel uitmaakt van de Labourregering van Tony Blair.

Volgens zijn woordvoerder heeft Goldsmith zijn beslissing "volledig onafhankelijk van de regering" en "in het algemeen belang" genomen.

Om zo'n verbod was gevraagd door de politie die vreest dat openbaarwording van sommige elementen van het onderzoek deze enquête kan bemoeilijken, aldus de woordvoerder.

De BBC zegt dat het uitzenden van de reportage "in het algemeen belang van het publiek" is.

De Britse politie stelt een onderzoek in naar "leningen" aan politieke partijen die vooral hebben gediend ter financiering van de verkiezingen in 2005. Zij zijn vooral afkomstig van rijkelui die daarop in aanmerking kwamen voor een zitje in het niet-verkozen Hogerhuis.

De leningen zelf waren niet illegaal. Maar in tegenstelling tot giften werden ze niet aangegeven. Indien er compensatie zou zijn gekomen door eretitels toe te kennen of een zetel te geven in het Hogerhuis, is echter een wet uit 1925 met voeten getreden.

In dit in mei 1006 opgestart onderzoek zijn al vier mensen gearresteerd en nadien weer vrijgelaten. Onder hen is er ook Lord Levy, de belangrijkste fondsenronselaar van de Labourpartij. Als vertrouweling van Blair was hij dikwijls reizend gezant in het Midden-Oosten.

Ook is een honderdtal mensen reeds ondervraagd onder wie tot twee keer toe Blair zelf. Dat is onuitgegeven voor een eerste minister in functie.

Er is nog niemand in staat van beschuldiging gesteld.

Nu in het nieuws