'Vrachtwagens zorgen voor onveilig gevoel op snelweg'

Ruim de helft (55,5 procent) van de bestuurders die regelmatig de autosnelweg gebruiken, voelt zich soms tot dikwijls onveilig op de autosnelwegen. De oorzaken van dat onveiligheidsgevoel liggen volgens de respondenten bij het zwaar vervoer, de snelheid en het gedrag van andere weggebruikers.

Dat blijkt dinsdag uit een studie van de federale politie over het onveiligheidsgevoel bij weggebruikers op de autosnelwegen.

Vrachtwagens

Uit het onderzoek, dat voor het eerst werd uitgevoerd, komt ook naar voor dat ruim 72 procent van de ondervraagden denkt dat vrachtwagens de meeste ongevallen veroorzaken op de snelwegen.

In werkelijkheid was slechts in 20 procent van de ongevallen met lichamelijk letsel een vrachtwagen betrokken. De respondenten overschatten het aandeel van het zwaar vervoer dus behoorlijk.

Ook alcohol (84 procent), onaangepast rijgedrag (83 procent), overdreven snelheid (56 procent) en wegwerkzaamheden (50 procent) gelden volgens de respondenten als belangrijke oorzaken van verkeersongevallen.

Vervolgens vindt 84 procent het onaanvaardbaar geen gordel te dragen op autosnelwegen.

Pakkans

Wat de objectieve pakkans betreft, verklaarde 8,4 procent van de chauffeurs al op alcohol te zijn getest. Meer dan één op de vier personen (27,5 procent) werd reeds geflitst of tegengehouden voor overdreven snelheid.

Wat de subjectieve pakkans betreft, ervaart slechts 7,3 procent een verhoogd risico de volgende maanden aan een alcoholcontrole onderworpen te zullen worden. Ruim 43 procent meent daarentegen dat er een verhoogd risico bestaat om gecontroleerd te worden op snelheid.

Meer politie op de weg

De wegpolitie wil de perceptie van de kans om gecontroleerd te worden bij de bestuurders verhogen door de politiemensen zichtbaarder op het terrein aanwezig te laten zijn en de controles op te drijven door de inzet van automatische radars en de ontwikkeling van digitale technologie.

Nu in het nieuws