'Tegenwind voor Commissie 2030'

Print
De drie belangrijkste federale maatschappelijke raden hebben vorige week een kritisch advies uitgebracht over het voorlopige rapport van de Commissie Energie 2030.
Dat zegt de koepelorganisatie van milieu- en natuurverenigingen Bond Beter Leefmilieu (BBL).

De drie raden die vorig week hun advies gaven, zijn de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO), de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en de Algemene Raad van de Commissie voor de regulering van de Elektriciteit- en Gasmarkt (Creg). Wat volgens BBL sterk opvalt, is dat enkel de werkgevers het rapport blijven verdedigen.

De Commissie 2030 had als opdracht besluiten te trekken uit een studie van het Federaal Planbureau over de toekomstige energievoorziening in België.

Volgens BBL komen alle andere maatschappelijke groepen (vakbonden, producenten van groene energie, consumenten-, milieu- en Noord-Zuidbewegingen) tot de gemeenschappelijke vaststelling dat er methodologisch heel wat aan te merken valt op de studie.

Volgens de koepelvereniging vinden ze dat negen van de tien 'aanbevelingen' van de commissie "niet zomaar kunnen worden gevolgd".

Unizo
De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) ondersteunt 95 procent van de geformuleerde aanbevelingen in het voorlopige rapport van de Commissie Energie 2030. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

Van Weert
Minister van Energie Marc Verwilghen mag het advies van de drie belangrijke federale maatschappelijke raden over het rapport van de Commissie Energie 2030, volgens staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert, niet naast zich neerleggen. Van Weert verwacht een duidelijk standpunt "pro hernieuwbare energie" van Verwilghen tijdens de Europese Lentetop.

.

Nu in het nieuws