'Ik weet niet waarom ik die spuit heb gezet'

Ghislain Dusart weet niet meer wat hem ertoe heeft aangezet de 84-jarige Yvonne Alaerts een fatale inspuiting met insuline te geven. Dat heeft de man maandagnamiddag verklaard voor het Leuvense assisenhof.

BR>

Bij zijn eerste ondervraging in het onderzoek had de 55-jarige rusthuisanimator nog gezegd dat hij de vrouw uit haar lijden wilde verlossen, maar al tijdens het onderzoek kwam hij daar op terug.

Ghislain Dusart was in 2005 al 27 jaar aan de slag in rusthuis ‘Vondelhof’. In het begin werkte de man er als bejaardenhelper en nachtwaker. Toen een wetswijziging meebracht dat er ‘s nachts ook een gediplomeerd verpleger aanwezig moest zijn, volgde de man een bijscholing tot animator.

Overdag hielp hij de verplegers wel bij de verzorging van de bejaarden, maar eigenlijk werd hij zowat overal ingezet en draaide hij veel meer uren dan toegelaten. Dat leidde bij de man tot een depressie.

Op 5 mei 2005 zag een van de verpleegsters hoe Dusart een spuit en een dosis van een geneesmiddel uit een kast in de dokterskamer nam, wat hij normaal gezien niet mocht.

“Ik nam maar wat in het wilde weg, later bleek het om insuline te gaan,” verklaarde de man maandagnamiddag tijdens zijn ondervraging door assisenvoorzitter Antoon Boyen.

“In de kamer van Yvonne Alaerts trok ik een kleine dosis op, die ik bij haar in de rechterbovenbil inspoot. Ik ben dan nog een bloeddrukmeter gaan halen en heb aan een collega gezegd dat het niet goed ging met mevrouw Alaerts. Maar ik heb aan niemand gezegd wat ik haar had toegediend, ook niet aan de dokter toen bleek dat zij achteruit ging en haar bloedspiegel pijlsnel daalde.”

“Waas”

“Ik handelde in een soort waas, zag alleen wat ik deed en wat er voor mij gebeurde, maar niet wat er links of rechts gebeurde. Het was zeker niet mijn bedoeling mevrouw Alaerts te doden, ik weet niet meer waarom ik die spuit gezet heb.”

Dinsdag komen de speurders van de federale politie en de collega’s van de beschuldigde aan het woord. Een uitspraak wordt vrijdag verwacht.

Nu in het nieuws