321 personen betrapt op drugsbezit

Tijdens een internationale drugsactie zijn in België 321 personen betrapt op drugsbezit. De actie 'Etoile' tegen drugstoerisme en drugshandel liep van vrijdag 14 uur tot zaterdag 4 uur en werd uitgevoerd door de politiediensten van België, Nederland, Groot-Hertodom Luxemburg en Frankrijk. Dat maakte de federale politie zaterdagmiddag bekend.

Belga

In België werden 3.535 personen en 2.044 voertuigen gecontroleerd. Van de 321 personen die drugs bij zich hadden, zijn er 19 ter beschikking gesteld van het parket. Eén persoon die nog een gevangenisstraf van 7 maanden moest uitzitten wegens drugsfeiten, werd gevat en opgesloten in de cel.

In Aarlen ontdekte de Franse douane 5.063 xtc-pillen. Verder werden 6 kilo cannabis, 33 gram cocaïne, 155 gram heroïne, 5.183 xtc-pillen (waarvan 5.063 bij één persoon in Aarlen), 200 gram hallucinogene paddestoelen en 41 joints in beslag genomen. De federale politie nam verder 22 verboden wapens (vooral messen en baseballknuppels) en 12 niet-verzekerde voertuigen in beslag.

Inspecteurs van de federale politie werden ook ingezet in de Nederlandse Joint Hit Teams. In België zelf waren 456 politie- en douaneambtenaren op het terrein, op sommige plaatsen vergezeld door Franse of Luxemburgse collegae.

Tijdens de actie zijn controles uitgevoerd langs de autosnelwegen, grote regionale wegen, aan boord van treinen en bussen en in de buurt van drugspanden waar verdovende middelen verhandeld worden. In ons land hadden de controles plaats in de grensregio's rond Gent, Antwerpen, Turnhout, Neufchâteau-Aarlen, provincie Limburg, Ieper en Verviers. De spoorwegpolitie voerde controles uit aan boord van 15 treinen (Thalys-lijn Rotterdam-Antwerpen).

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael liet vrijdagavond verstaan dat er dit jaar nog vier dergelijke acties komen.

Nu in het nieuws