Echtpaar Bassevelde ontkent racistische motieven

Print
Het landbouwersechtpaar uit Bassevelde dat de zwangerschap van de Marokkaanse vriendin van zijn zoon wilde afbreken door de vrouw elektroshocks toe te dienen, handelde niet uit racistische motieven. Dat zegt de advocaat van het echtpaar, Christine Mussche.
De raadkamer in Gent besliste vrijdag het echtpaar vrij te laten op voorwaarde dat het geen contact meer heeft met de Marokkaanse vrouw, Sana Ammi. Het parket ging onmiddellijk tegen deze beslissing in beroep.

De twee blijven dus nog minstens twee weken in de cel. Hun zoon Frederik, die deelnam aan de mishandeling van zijn vriendin, blijft wel aangehouden.

Volgens meester Christine Mussche had de Marokkaanse afkomst van het slachtoffer niets te maken met de gruwel die zich vorig weekend afspeelde in de boerderij in Bassevelde. "De ouders hadden alleen het geluk van hun zoon voor ogen. Daar hadden ze zo lang voor gewerkt, en dat zagen ze nu als sneeuw voor de zoon wegsmelten. Zij geloofden niet in de relatie die hun zoon met die vrouw had. Buiten een paar woorden Spaans konden die mensen zelfs niet eens met de Marokkaanse vrouw praten. Ze behielpen zich met gebarentaal."

"Ze vonden ook dat hun toekomstige schoondochter onbetrouwbaar was", zegt de advocate. "Ze was al op verscheidene zaken teruggekomen. Zo had ze zelf beloofd om een abortus te laten uitvoeren. Bij mijn cliënten is stilaan het idee gegroeid dat die vrouw vooral uit was op hun geld."

"Dat ze uit een andere cultuur komt, was voor hen alleen een extra reden tot ongerustheid. Mijn cliënten hebben daar een normale voorzichtigheid en reserve aan de dag gelegd. Meer was er niet aan de hand. Voor hen was die relatie uitzichtloos en was het dus beter dat er geen kind uit voortkwam. Dat vergoelijkt natuurlijk niet de gruwel. In de gevangenis zijn mijn cliënten beginnen te beseffen wat ze hebben aangericht. Ze zijn diep beschaamd."

Volgens de advocaat van de Marokkaanse vrouw Sana Ammi is er echter wel degelijk sprake van racistische motieven.

HDR

.

Nu in het nieuws