Yannick stierf in bendeoorlog

Yannick Amba-Bongelo, de 17-jarige jongeman uit 's-Gravenbrakel die tijdens het carnaval van Binche werd doodgestoken, was het slachtoffer van een bendeoorlog en niet van racisme.

Thierry Goeman

Twee dagen voor de moord kwam het al eens tot een confrontatie tussen de jongerenbende uit Péronnes-les-Binche en die van 's-Gravenbrakel. De 22-jarige dader zegt dat hij lukraak stak omdat hij zich bedreigd voelde.

Het verhaal dat de vrienden van het Congolese slachtoffer Yannick Amba-Bongelo na de feiten ophingen, klopt dus niet helemaal met de waarheid. De jongen werd niet vermoord omdat hij zwart was, zoals zijn broer Natan beweerde, wel omdat hij deel uitmaakte van een jongerenbende uit 's-Gravenbrakel die haar rivalen uit Péronnes-les-Binche zondagavond op hun territorium had uitgedaagd. Die van Péronnes-les-Binche, een in de streek vrij beruchte bende, hadden wraak gezworen.

Dinsdag 22 februari waren de jongeren uit 's-Gravenbrakel opnieuw naar Binche afgezakt. Tijdens de carnavalstoet werd er al wat geprovoceerd. Toen de bende van Yannick Amba-Bongelo op weg was naar het station om de trein naar huis te nemen, botste ze op de grote rivalen uit Péronnes-les-Binche.

Uit gewoon gezin

"De dader, die donderdag na een reeks huiszoekingen werd opgepakt, was door getuigen herkend in de fotoboeken van de politie. Hij kwam al eerder met het gerecht in aanraking voor kleinere criminele feiten, zoals vechtpartijen, diefstallen en vandalisme. De jongeman, die in mei 23 wordt, komt uit een gewoon gezin en hij heeft vast werk", zegt procureur des konings Christian De Valkeneer van Charleroi.

Nu in het nieuws