Modellencharter nog mager beestje

Print
Het modellencharter dat de vrouwenbladen bij minister van Welzijn Inge Vervotte hebben ondertekend, is in de praktijk niet zo gemakkelijk na te leven. Ondanks alle inspanningen blijven graatmagere modellen de bladen 'sieren'.
Een paar anorexiadoden onder catwalkmodellen en een portie gezond verstand deden de vrouwenbladen bij minister Vervotte het charter ondertekenen. Zij zouden niet, zoals in het buitenland, vrouwen met een minimum-BMI naar voren schuiven. En ze gingen akkoord met vijf punten: de vrouwen in de bladen zouden rolmodellen zijn, een positieve uitstraling hebben, zich fit in het hoofd en goed in het vel voelen, elke leeftijd en lichaamsbouw vertegenwoordigen, en het geestelijk en lichamelijk welzijn als filosofie uitdragen.

Maar wie het maart-nummer van het blad Feeling doorbladert en het 'kapstokmodel' in de reportage over de minirok ziet staan, krijgt de indruk dat het charter dode letter is.

Hoofdredactrice Lene Kemps: "Ik ben verantwoordelijk voor de modellen die ikzelf boek, maar ik heb niets te zeggen over de modellen die in internationale modeshows op de catwalk lopen. Daar kiezen ánderen de modellen, wij krijgen alleen de foto's binnen. Wij zouden kunnen zeggen dat we die foto's niet meer publiceren, maar dat is moeilijk. De catwalk is er immers niet alleen voor de journalisten, maar ook voor de aankopers. En uiteindelijk ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij de ontwerpers."

Volgens Lene Kemps zien die ontwerpers de modellen letterlijk als 'kapstokken' en vragen ze zich alleen maar af: past die kapstok om mijn kleding aan op te hangen?

Désirée DE POOT

.

Nu in het nieuws