Hellebaut Europees kampioene met Belgisch record

Tia Hellebaut had aan 1,99 meter voldoende om Europees kampioene indoor te worden. De kers op de taart was een Belgisch record: ze sprong over 2,05 meter, vijf centimeter beter dan haar vorig record.

In de finale ging ze als enige over 1,99 meter. Daarna ging ze bij haar eerste poging over 2,01 meter. Vervolgens legde ze de lat op 2,03 meter en uiteindelijk op 2,05 meter. Ze verbeterde zo het indoorrecord van twee meter dat ze eind januari op het Golden High Jump Gala in Brussel had gevestigd.

Vorige zomer werd Tia Hellebaut ook al Europese kampioene in open lucht in het Zweedse Göteborg. Toen ging ze over 2,03m.

Het zilver in Birmingham ging naar de Italiaanse Antonietta di Martina (1,96 meter) en het brons is voor de Bulgaarse Venelina Veneva (1,96 meter).

"Ik had de beste benen van het seizoen, dat wist ik vrijdag al", reageerde Tia Hellebaut, nadat ze zaterdag met een Belgisch record (2m05) Europees indoorkampioene werd in het hoogspringen. "Ik had wel niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan."

"Op de wereldrecordhoogte van 2m09 was de druk er wat af. Ik wou het gewoon eens springen om te weten hoe hoog het was. En amai, da's best wel hoog."

"Of ik nu de beste van de wereld ben? Als ik de beste wereldjaarprestatie heb wel zeker? Dit is gewoon een lekker gevoel, mooi dat ik de op drie na beste prestatie ooit neerzette."

Volgens trainer Wim Van De Ven zit een wereldrecord voor Hellebaut er wel in. "De top zes van de wereld was hier. Topcompetitie dus, ondanks de zwakke hoogtes. Ik had verwacht dat een eerste sprong over 2m01 nodig was. Deze zaal heeft dat tikkeltje meer veerkracht dan andere zalen, we zoeken die zalen tot nu toe echter niet bewust op. 2m09 kan ik nu niet meer uitsluiten, maar ik durf er mijn geld niet op zetten. Het is nu puur een mentale kwestie."

"Hellebaut presteert buitenaards, niemand kan op dit moment aan haar tippen", meent de Italiaanse Antonietta Di Martino, die het zilver wegkaapte.

Nu in het nieuws