Graf van Jezus gevonden?

Print
De makers van een nieuwe documentaire, die maandag voor het eerst zal voorgesteld worden op een persconferentie in New York, beweren dat het graf dat 36 jaar geleden in Jeruzalem ontdekt werd van niemand minder dan Jezus Christus was.
De bewering wordt gestoeld op jaren onderzoek door wereldbekende archeologen, statistici en experts in oude manuscripten en DNA-materiaal.

De documentaire "The Burial Cave of Jesus" is het resultaat van een samenwerking tussen de Canadese documentairemaker van Israëlische afkomst Simcha Jacobovici en de Canadese drievoudig Oscarwinnaar en filmmaker James Cameron ("Titanic" en "The Terminator").

De 2000 jaar oude grot werd al in 1980 ontdekt in de wijk Talpiot in Jeruzalem. In de grot werden tien kisten gevonden. Zes daarvan droegen inscripties als "Jezus zoon van Jozef", tweemaal "Maria" en "Judah zoon van Jezus".

Een hypothese wil dat de tweede Maria refereert naar Maria Magdalena en dat de naam Judah aantoont dat Jezus een zoon zou hebben gehad.

Door deze ontdekking, die misschien de belangrijkste is in de geschiedenis van de archeologie, kan de christelijke wereld op zijn kop komen te staan.

De Israëlische archeoloog die de graven grondig onderzocht en die de inscripties ontcijferde, koestert heel wat twijfels. "Het is een geweldig verhaal, maar elk bewijs ontbreekt", vertelde professor Amos Kloner, die de bevindingen van zijn onderzoek in het Israëlische tijdschrift Atigot in 1996 publiceerde.
"De namen op de graven mogen dan wel dezelfde zijn als de namen in de familie van Jezus, die namen waren wijdverspreid onder joden in de eerste eeuwen voor en na Christus". Kloner doet de combinatie van de namen af als toeval.

De IAA, de Israëlisch autoriteit verantwoordelijk voor antiquiteiten, houdt de kisten in bewaring in zijn archief in Beit Shemesh, dichtbij Jeruzalem en weigert elke commentaar op de documentaire.

.

Nu in het nieuws