Oscars 2007 staan al vast?

Er is wat aan de hand met de Oscarceremonie van dit jaar. De grote prijzen lijken al op voorhand toegekend. Nooit eerder zijn speculanten zo zeker van hun stuk. Moeten we dan nog kijken? Wel, verrassingen zijn mogelijk.

bsouffreau

BR>

Denk aan de onverwachte bekroning van 'Crash' twee jaar geleden. Maar als u wil kijken op maandagochtend, moet u wel naar het buitenland. Want voor het eerst in meer dan 20 jaar zendt geen enkel voor Vlaanderen beschikbaar televisiekanaal (zelfs de BBC) de ceremonie rechtstreeks uit. And the winner is?

Beste film: 'Babel'

Waarom? Clint Eastwoods oorlogsdrama ‘Letters of Iwo Jima’ is volledig in het Japans gesproken, en zoals we allemaal weten, haten Amerikanen films in andere talen. Er zijn ook maar weinig mensen die de film willen zien. ‘The Departed’ van Scorsese is dan weer heel populair, maar het gaat hier om een remake. En daar zijn ze in Hollywood een beetje vies van. Rest er nog ‘The Queen’, die veel te Brits is voor Amerikanen, en ‘Little Miss Sunshine’, een leuke komedie waarin een aan seks verslaafde junkie-opa de geest geeft (neen, dus). Blijft er nog het vrij populaire ‘Babel’ over, die Brad Pitt in de cast heeft en de grensproblematiek met Mexico aankaart. De meest herkenbare film voor de Amerikanen dus.

Beste acteur: Forrest Whitaker (The Last King of Scotland)

Waarom? Peter O’Toole in ‘Venus’ en Ryan Gosling in ‘Half Nelson’ zijn nog door geen kat bekeken. Will Smith in ‘The Pursuit of Happyness’ is de populairste boy, maar de rol heeft weinig om het lijf en de film kan niet bepaald een meesterwerk genoemd worden. Forest Whitakers prestatie als Idi Amin steekt met kop en schouders boven hen uit. Zijn enige concurrent is Leonardo DiCaprio, maar die is genomineerd voor het middelmatige ‘Blood Diamond’ en niet voor ‘The Departed’. Geen twijfel mogelijk, dit is het jaar van Forest.

Beste actrice: Helen Mirren (The Queen)

Waarom? Amerikanen snappen geen bal van het Spaanse ‘Volver’. Weg met Penélope Cruz dus. Kate Winslet is sexy in ‘Little Childeren’, maar dat filmpje heeft niemand gezien. Als Mirren concurrentie heeft, komt die van Meryl Streep in ‘The Devil wears Prada’ en Judi Dench in ‘Notes from a Scandal’. Streep speelt echter een leuke bitch in een zwakke film en de briljante lesbische vampierenrol van Dench is in de ogen van Amerikanen veel te onsympathiek voor een prijs. Mirren komt als ‘the queen’ zeer sympathiek over, dus...

Beste mannelijke bijrol: Eddie Murphy (Dreamgirls)

Waarom? Vuilbekkende Mark Wahlberg (‘The Departed’) en nobele Afrikaan Djimon Hounsou (‘Blood Diamond’) zijn geen monumenten van originaliteit en de onbekende Jackie Earle Haley speelt een grimmige seksmisdadiger in ‘Little Childeren'. Dan liggen een verrassende Eddie Murpy in ‘Dreamgirls’ en een zeer geestige Alan Arkin in ‘Little Miss Sunshine’ beter op de markt. Murphy gaat winnen, maar Arkin is een geduchte concurrent.

Beste vrouwelijke bijrol: Jennifer Hudson (Dreamgirls)

Waarom? Hudson is door haal deelname aan ‘American Idol’ waanzinnig populair. Haar bekendheid werpt een enorme schaduw over de talentvolle onbekenden Abigail Breslin (‘Little Miss Sunshine’), Adrianna Barraza (‘Babel’) en Rinko Kikuchi (‘Babel’). Enkel Cate Blanchett (‘Notes of a Scandal’) kan nog roet in het eten gooien.

En de rest...

Martin Scorsese haalt eindelijk zijn Oscar voor Beste Regie binnen, voor ‘The Departed’. Hollywood wil niet dat Martin zich na een zoveelste pechnominatie van het leven berooft.

‘An Inconvenient Truth’, de broeikasfilm van Davis Guggenheim en Al Gore wordt Beste documentaire’ want die prent heeft een impact gehad die niemand had kunnen voorzien.

Voor de Beste Niet-Engelstalige film zal er strijd geleverd worden tussen het Duitse ‘Das Leben der Anderen’ en het Spaanse ‘El Labirinto del Fauno’. Maar niet iedereen vindt dit laatste sprookje leuk en dus gokken we op het Duitse stasi-drama.

Tenslotte zal het ecologisch verantwoorde ‘Happy Feet’ het minder ecobewuste ‘Cars’ verslaan als beste animatiefilm.

U hoeft dus echt niet meer te kijken. Maar dan is er nog altijd die uitspraak van William Goldman: “Niemand weet iets.” Maandagochtend weten we of wij iets wisten.

Chris Craps

Nu in het nieuws