Orang-oetans verdwijnen uit Antwerpse zoo

Print
De orang-oetans van de Antwerpse Zoo verhuizen naar het Engelse Chester. ”Het vertrek van de orang-oetans past in onze visie om minder diersoorten in grotere verblijven onder te brengen. De concrete planning wordt opgemaakt samen met de coördinator van het internationaal kweekprogramma”, vertelt directeur Rudy Van Eysendeyk.
”In de dierentuin van Chester wordt een nieuw verblijf voor orang-oetans gebouwd”, vertelt curator Sander Hofman. ”Als dat helemaal klaar is, kunnen Astrid en Tuan verhuizen.” Door het vertrek van de orang-oetans krijgen de chimpansees meer plaats. Ook hier wordt nauw samengewerkt met het internationaal kweekprogramma.

”In alle dierentuinen wordt op dit moment nagegaan welke ondersoorten er bij de chimpansees bestaan. Omdat in de Antwerpse Zoo zes van de negen chimpansees giften zijn van particulieren, is de kans groot dat het om zuivere ondersoorten gaat. Wat uiteraard goed is voor het kweekprogramma”, vertelt Hofman. ”Het is de bedoeling dat chimpansees van dezelfde ondersoorten worden samengebracht om mengvormen tegen te gaan. Met welke dieren weten we dus nog niet, maar we gaan in elk geval opnieuw kweken met de chimpansees.”

De gorilla’s in Antwerpen genieten vooral van hun oude dag. Kumba is een onvruchtbare Westelijke laaglandgorilla van ongeveer dertig jaar. Victoria (39) en Amahora (16) zijn de laatste twee oostelijke gorilla’s in dierentunen. Zij worden dus niet meer in het kweekprogramma ingezet.

.

Nu in het nieuws