Franse gerecht laat acht van terrorisme verdachte Koerden vrij

Het hof van beroep in Parijs heeft vrijdag acht Koerden vrijgelaten die verdacht werden van terroristische activiteiten. Het is de acht wel verboden Parijs te verlaten. Dat hebben hun advocaten bekendgemaakt.

Belga

Onder de verdachten bevond zich ook Canan Kurtyilmaz, de vermeende Europese leidster van de Koerdische separatistische beweging PKK. De 33-jarige vrouw werd op 5 februari in België aangehouden en aan Frankrijk overgedragen.

Kurtyilmaz werd samen met de zeven anderen door een onderzoeksrechter onder toezicht van het gerecht geplaatst. Het parket van Parijs vroeg de aanhouding en tekende daarom beroep aan tegen hun voorwaardelijke invrijheidstelling. Dat beroep werd vrijdag dus afgewezen.

Canan Kurtyilmaz heeft de Turkse nationaliteit maar verbleef in Frankrijk. Op 5 februari was ze in België, ondergedoken bij een Koerdische beweging in Brussel.

Op last van een Europees aanhoudingsbevel werd ze door de Belgische politie voorgeleid en overgedragen aan de Franse autoriteiten. Ze werd in staat van verdenking gesteld wegens "bendevorming in verband met een terroristisch opzet en financiering van terrorisme".

Volgens het Franse onderzoek is Canan Kurtyilmaz de opvolger van Riza Altun aan het hoofd van de Europese PKK.

Nu in het nieuws