Gewezen lid Waffen-SS ziet veroordeling na 58 jaar uitvoerbaar

Print
Een man die 58 jaar geleden in Nederland veroordeeld werd voor driedubbele moord moet zijn straf nu in Duitsland uitzitten. Dat heeft een rechtbank in Aken beslist. De betrokkene was destijds lid van de Waffen-SS.
De man is nu 85 jaar. In 1949 werd hij in Amsterdam bij verstek ter dood veroordeeld. Hij was naar Duitsland gevlucht. Zijn straf werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

Volgens rechter Holger Brantin trad de man tijdens de Duitse bezetting van de Nederlanden toe tot de Waffen-SS. In 1944 zou hij drie mannen hebben doodgeschoten, die zich volgens de Duitse bezetter in het milieu van de Nederlandse verzetstroepen ophielden.

In 1980 vroegen de Nederlandse autoriteiten om de uitlevering van de man, maar dat verzoek werd door het hooggerechtshof van Keulen afgewezen. Drieëntwintig jaar later verzocht het Nederlandse ministerie van Justitie het Duitse gerecht om de veroordeling alsnog te voltrekken. Dat verzoek is nu ingewilligd.

Tegen de beslissing van de Akense rechter kan de veroordeelde wel nog verzet aantekenen bij het hooggerechtshof van Keulen.

.

Nu in het nieuws