Brussel weert gps-routes door woonwijken

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) wil aan de producenten van gps-systemen vragen om routes door woonwijken te vermijden. Eerstdaags stuurt Smet een brief naar de 19 Brusselse burgemeesters met de vraag om alle probleemzones in kaart te brengen.

Smet reageert hiermee op een vraag van de gemeente Sint-Gillis, die vaststelde dat gps-systemen regelmatig leiden tot opstoppingen in woonwijken.

Het initiatief brengt de aanpak van het gps-probleem in ons land in een stroomversnelling. Eerder protesteerden Mortsel en Leuven al over de nefaste gevolgen van de gps-toestellen in woonwijken.

Op Vlaams niveau werden al voorzichtige stappen ondernomen om het gps-sluipverkeer in te dammen. Momenteel wordt er gewerkt aan een databank die dorpskernen en schoolomgevingen in kaart brengt en die ter beschikking gesteld zal worden van gps-producenten. Het bericht staat in De Morgen.

De kans dat de producenten ingaan op Smets vraag lijkt groot. Producent Navteq liet vorig jaar al weten dat het wou bekijken hoe routes door woongebieden vermeden kunnen worden. Ook federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt ziet wel iets in gesprekken met de gps-fabrikanten.

Nu in het nieuws