Arbeiders VCST St-Truiden staken tegen gepland ontslag

De zowat 450 arbeiders van de producent van auto-onderdelen VCST in Sint-Truiden hebben sinds woensdagnamiddag het werk neergelegd.

Belga

Het gaat om een spontane actie van het personeel tegen het voornemen van de directie om binnen het jaar een medisch beperkte werknemer te ontslaan. De werknemers vrezen dat de directie een bewuste strategie voert en dat ze omwille van de verwachte daling in de omzet de komende jaren via dergelijke scenario's het personeelsbestand wil afbouwen, zo zegt vakbondssecretaris Rohnny Champagne van het ABVV.

De staking bij VCST in Sint-Truiden brak woensdagnamiddag om 17 uur uit. Niet de nacht- noch de ochtendploeg gingen aan het werk. Omdat er van directiezijde ook nog geen enkele uitnodiging tot gesprek kwam, zal de staking donderdag vermoedelijk de ganse dag aanhouden.

De vakbonden zijn naar eigen zeggen voorstander van een snelle oplossing voor het conflict en vragen dat het toekomstige voornemen tot ontslag ingetrokken wordt. Ze vragen tevens dat de betrokken werknemer in een andere afdeling wordt tewerkgesteld omdat hij wegens een medisch probleem niet meer in de afdeling waar er koel- en snijmiddelen worden gebruikt, kan werken.

Bij VCST in Sint-Truiden werken in totaal zo'n 580 mensen. Omwille van de staking wordt er sedert woensdagnamiddag niet meer geproduceerd.

Nu in het nieuws