Levenslang voor terroristen die aanslagen in Istanboel pleegden

Print
Meer dan drie jaar na een reeks zelfmoordaanslagen in Istanboel, toegeschreven aan terroristen van al-Qaida, heeft een rechtbank in de Turkse metropool vrijdag zeven beklaagden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
Onder de veroordeelden geldt de Syriër Luai al-Saka (32) als een "vertrouweling van Osama bin Laden". De andere zes zijn Turken, die volgens de aanklacht zowat 170.000 dollar zouden hebben gekregen om de aanslagen uit te voeren.

De in 2005 gearresteerde Al-Saqa werd ervan beschuldigd het brein en de financier te zijn van de aanslagen. Toen hij het slotwoord mocht voeren, riep hij zijn geestesgenoten op de strijd voort te zetten. "De overwinning is nabij", riep hij uit.

De man zou ook van plan zijn geweest bomaanslagen te plegen op een Israëlisch cruiseschip. De Turkse politie was hem op het spoor gekomen na een brand in een huis in Antalya, waar zich een te vroege explosie van de aangeschafte springstof had voorgedaan.

Voor de laatste dag van het proces waren extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er waren volgens Turkse media bij de inlichtingendiensten berichten binnengekomen dat hij op weg van de gevangenis naar de gerechtszaal zou worden bevrijd.

Er stonden tijdens dit proces 73 mensen terecht. Verscheidene van hen kregen langdurige celstraffen. Enkelen werden vrijgesproken.

Bij de terreuraanslagen tegen twee synagogen, het Britse consulaat en een Britse bank, op 15 en 20 november 2003, vonden 63 mensen de dood en raakten ongeveer 750 anderen gewond.
MEEST RECENT