Nys en Wellens ten onrechte genoemd in dopingzaak

De veldrijders Nys, Wellens en Sven Vanthourenhout zijn maandag ten onrechte bestempeld als betrokkenen in een dopingzaak. Door een procedurekwestie in de dopingzaak rond Dave Bruylandts werd maandag in Antwerpen een lijst met 12 "betrokkenen" vrijgegeven.

Belga

Op die lijst staan ook namen van renners die door één van de betrokkenen terloops waren genoemd, maar die volgens het parket van Turnhout "zonder twijfel" buiten vervolging zullen worden gesteld.

De zaak dateert van 23 maart 2006. Toen viel het parket van Turnhout binnen bij een 15-tal (ex-)renners en mensen uit het wielermilieu, op zoek naar aanwijzingen van dopinggebruik. Onder hen Dave Bruylandts, die op dat ogenblik nog een dopingschorsing uitzat. Het parket in Turnhout bleef altijd erg karig met informatie over de inhoud en de resultaten van het onderzoek. De onderzoeksrechter rondde het onderzoek recentelijk af, maar zweeg over het dossier omdat hij beducht is voor procedurefouten, maar ook "gezien de gevoeligheden in het dossier en de huidige actualiteit".

Volgende maand moet de raadkamer van Turnhout beslissen wie van de verdachte renners naar de correctionele rechtbank wordt verwezen en wie buiten vervolging wordt gesteld. Maar omdat één van de verdachten - veldrijder Peter Van Santvliet - niet akkoord gaat met de de manier waarop de bijzondere opsporingsmethoden (onder andere telefoontaps) zijn uitgevoerd, werd een beroepsprocedure opgestart voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen. Die gaf de lijst met 12 betrokkenen maandag vrij en ontketende zo een nieuwe dopingrel.

Parketwoordvoerster Inge Delissen meldt nu dat Sven Nys, Bart Wellens en Sven Vanthourenhout zonder twijfel buiten vervolging zullen worden gesteld.