Pleidooien zaak Lefevere-Dedecker op 10 september

Print
De advocaten en de rechtbank hebben maandag termijnen afgesproken in de zaak Patrick Lefevere-Jean-Marie Dedecker. De pleitdatum is vastgelegd op 10 september.
De zaak is een uitloper van uitspraken van senator Jean-Marie Dedecker over dopinggebruik.

De aanzet tot de zaak voor de burgerlijke rechtbank in Brugge is een uitzending van Actua-Sport op Actua-TV. Daar deed Jean-Marie Dedecker uitspraken over hypocrisie in het wielrennen. De senator stelde er onder meer dat drie Belgische toprenners in februari vorig jaar een dopingkuur volgden in Italië ter waarde van 24.000 euro.

Ploegbaas Patrick Lefevere nam de aantijgingen van Jean-Marie Dedecker niet. Zijn managementvernnootschap Esperanza bvba, het IPCT (International Professional Cycling Teams) en het management van Tom Boonen (Celio Sport & Image) dagvaardden Dedecker voor de Brugse rechtbank van eerste aanleg. Ze menen dat de senator zich schuldig maakte aan laster en eerroof.

Door zijn parlementaire onschendbaarheid kan Dedecker moeilijk voor de strafrechter worden gebracht.
"Hoe dan ook is er een fout geweest", zegt meester Yves François van de eerste twee eisers. "De rechter zal moeten uitmaken of wij schade hebben geleden."
Elke eisende partij eist 25.000 euro voorlopige schadevergoeding.
"De schade vloeit voor uit het eventueel afspringen van contracten, het verkrijgen van andere voorwaarden en de negatieve publiciteit", aldus François.

"Wij klagen ook de manier aan waarop Jean-Marie Dedecker ons heeft behandeld", luidt het nog. "Hij deed het niet persoonlijk maar via de media."

Jean-Marie Dedecker, die niet ter zitting aanwezig was, heeft via zijn advocaat een tegeneis gesteld. Hij eist 25.000 euro schadevergoeding wegens tergend en roekeloos geding. Volgens de senator heeft hij via de juiste instanties gehandeld en noemde hij geen namen in afwachting van een gerechtelijke veroordeling. Dedecker ontkent niet dat hij het dopingdebat op gang trok. Maar daarbij heeft hij naar eigen zeggen nooit iemand geviseerd.

De rechter legde de partijen nu conclusietermijnen op. Dat is een wederzijds debat op papier. Op 10 september verschijnen de partijen opnieuw voor de rechter voor het mondelinge pleidooi. Daarna zal de rechter na beraad uitspraak doen.

.

Nu in het nieuws