Succesvolle ruimtewandeling van Amerikaanse opvarenden ISS

Print
Twee astronauten van het Internationale Ruimtestation ISS hebben zondag met succes het koelingssysteem van de spacemeccano in een definitieve plooi gelegd. Sunita Williams heeft daarbij een record gevestigd.
Michael Lopez-Alegria en Sunita Williams begonnen om 14.38 uur Belgische tijd aan hun tweede uitje op enkele dagen tijd. Woensdag waren ze ook al "uitgestapt" om leidingen voor de koeling van het complex om te leggen. Net zoals toen werden enkele vlokken gelekte ammoniak waargenomen, maar volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA is het giftige goedje niet in contact gekomen met het duo. In het luchtsas zijn wel preventieve decontaminatieprocedures uitgevoerd.

Het omleggen van het koelingssysteem is van belang voor de aanhechting van de Europese en de Japanse labomodule later dit jaar, de Columbus en de Kibo.

Het duo ontpopte zich ook tot elektricien, door te werken aan een kabelsysteem dat in de nabije toekomst energie van de zonnepanelen van het ISS aan het ruimteveer moet leveren wanneer dit aangekoppeld is. Zodoende zal de shuttle twaalf dagen aan het complex kunnen hangen in plaats van de acht nu.

Al bij al duurde deze ruimtewandeling zeven uur elf minuten. De 41-jarige Williams brak daarbij het gecumuleerde duurrecord in de ruimte wandelen voor een vrouw. Tijdens haar drie uitjes, allen tijdens haar eerste missie, vertoefde zij in totaal 22 uur 37 minuten in het absolute luchtledige. Williams onttroonde met haar record Kathryn Thornton.
Donderdag moet het duo opnieuw naar buiten. Op 22 februari is er een ruimtewandeling op Russisch gezag.

Deze maand februari is wat ruimtewandelingen betreft de drukste maand ooit.
Voor heel het jaar zijn niet minder dan 24 ruimtewandelingen gepland.

.

Nu in het nieuws