VT4 gaat hergebruik stimuleren

De commerciële televisiezender VT4 gaat in programma's waarin gebouwd of gerenoveerd wordt aandacht besteden aan hergebruik.

Belga

VT4 heeft daarover afspraken gemaakt met de Koepel van Vlaamse Kringloopcentra, zegt VT4-woordvoerder Kristof Demasure. De zender doet dat omdat veel kijkers verbolgen reageerden op het programma "De Brekers", waarin oude, maar nog bruikbare meubelen werden weggegooid.

De deelnemers in het programma krijgen vier uur de tijd om zoveel mogelijk inboedel in een container te gooien. In ruil voor elke kilo ontvangen ze zeven euro waarmee een designteam aan de slag kan. "Er zijn nu vier afleveringen uitgezonden, en bijna elke dag kregen we reacties van verontwaardigde kijkers", zegt Demasure. "Vlamingen zijn blijkbaar erg milieubewust, want het format loopt ook in een aantal andere landen en daar is er nauwelijks gereageerd".

Om tegemoet te komen aan de kijkers zal bij de opnames voor het tweede seizoen aandacht gaan naar het hergebruiken van meubels en de rol van kringloopcentra. Aan de eerste reeks kan niets meer veranderen, want die is al ingeblikt.