Krediet onder 1.000 euro nog moeilijk te krijgen

Print
Wie producten van minder dan 1.000 euro wil kopen op afbetaling, zou wel eens van een kale reis thuis kunnen komen.
Kredietverstrekkers zijn er niet meer happig op kleine kredieten te verstrekken, want die zijn sinds 1 februari minder rendabel. Duizend euro is de grens. Voor minder vinden de banken of winkels het niet meer doenbaar.

De overheid voerde op 1 februari maximale kostenpercentages in voor consumentenkredieten en die komen lager uit dan wat gangbaar was. Dat is goed nieuws voor de consument, want die moet nu minder neertellen voor een lening, maar minder goed nieuws voor de kredietverleners. Die zien de marges op de consumentenkredieten slinken.

Jean-Claude François, directievoorzitter van Cofidis in België: "We zitten echt op de limiet. Had de overheid nog lagere rentes opgelegd, dan waren kleine kredieten totaal uit den boze. Nu verkopen we ze voor een deel met verlies, maar het lukt nog net." Cofidis beschikt over een marktaandeel van 13 procent in ons land.

De vrees bestaat dat kredietverleners consumenten nu hogere kredieten gaan aansmeren dan nodig, omdat ze uit hun kosten willen raken.
"De vaste kosten voor kredieten blijven wat ze zijn. De kredietverleners hebben nu twee opties: of ze gaan hun klanten beter selecteren, of ze vermijden kleine kredieten", zegt Marc Dechèvre, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet.

De grootbanken besloten al eerder eieren voor hun geld te kiezen. Fortis Bank geeft bijvoorbeeld geen lening onder 1.250 euro meer. Ook voor kredietkaarten met gespreide terugbetalingen, in het vakjargon bekend als revolving credit, gaat Fortis niet onder 1.000 euro.

.

Nu in het nieuws