30 maanden cel voor Pool die landgenoten afperste

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de 27-jarige Ryszard G. maandag tot dertig maanden cel veroordeeld.

Belga

Hij maakte deel uit van een bende Polen die landgenoten in Antwerpen afperste. Ryszard was de enige die geklist kon worden.

Op 25 april 2005 diende een Poolse man klacht in wegens afpersing. De beklaagde en een kompaan hadden van hem 1.000 euro geëist omdat hij de auto van een vriendin beschadigd zou hebben in de buurt van de Appelstraat in Antwerpen. Het slachtoffer kon zich helemaal niets van de aanrijding herinneren. Als hij het geld niet bij een volgende bijeenkomst zou overhandigen, zou hij een kogel in de knie krijgen.

De Pool kon met zijn gsm een foto van het duo maken en trok ermee naar de politie. Ryszard G. werd op basis van de foto geïdentificeerd, maar ontkende in alle toonaarden.

Op 5 november 2005 diende een tweede Pools slachtoffer klacht in. Hij zou eind 2004 bij een vechtpartij betrokken zijn geweest in een dancing en diende als vergoeding daarvoor 1.200 euro te betalen. De Pool in kwestie wist niets af van een vechtpartij. Hij stapte naar de politie en die besloot om de telefoon van het slachtoffer af te tappen en hem in de gaten te houden. De afperser nam opnieuw contact met hem op om een afspraak te maken voor de overhandiging van het geld.

Op 9 november werd Ryszard opgepakt.