Luitenant die weigert naar Irak te vertrekken krijgt grote steun

Verschillende Amerikaanse vredesbewegingen hebben opgeroepen om manifestaties te organiseren voor de eerste officier die weigert naar de oorlog in Irak te vertrekken.

Belga

Het proces tegen Ehren Watada (foto) start maandag voor een militaire rechtbank. In totaal wordt een twintigtal betogingen verwacht in onder meer New York, Los Angeles en aan het Witte Huis.

De 28-jarige Ehren Watada riep in 2006 gewetensbezwaren in om niet naar het Midden-Oosten te vertrekken. Hij wordt zowel vervolgd voor zijn weigering als voor zijn openlijke kritiek op de oorlog.

"Ik ben gechoqueerd door het aantal leugens dat de regering Bush heeft verspreid om de oorlog te rechtvaardigen", verklaarde Watada. "Als Bush het recht heeft mijn vertrouwen te schenden, dan mag ik zijn orders in vraag stellen."

Watada riskeert tot vier jaar gevangenisstraf. Hij is de eerste Amerikaanse officier die het bevel weigert om naar Irak te gaan. Eerder werden al drie soldaten veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen 12 en 15 maanden. De luitenant beroept zich op de Amerikaanse grondwet, die hem zou toelaten een illegaal bevel te negeren.

Nu in het nieuws