'Lefevere laat zich al 30 jaar met doping in'

De voorzitter van de Belgische Wielrijdersbond is onthutst over het verhaal Lefevere. Die zou dertig jaar lang wielrenners doping toegediend hebben. "Als dit allemaal waar is, waar zijn we dan toch mee bezig?", vraagt hij zich af. Intussen ontkent Lefevere in alle toonaarden.

Belga

BR>

Acht wielermensen uit de buik van het peloton doen dinsdag in

Het Laatste Nieuws

een boekje open over Patrick Lefevere, de grote baas van de Quick.Stepwielerploeg. Ze reconstrueerden gedetailleerd ruim 30 jaar dopingverleden van Lefevere, van de jaren '70 tot nu.

"Absolute nonsens en bullshit", ontkent Lefevere.

De acht (zijn dokter, zijn vroegere boezemvriend en zes andere insiders) schetsen een 30 jaar durend verhaal over dealen en afkicken, frauderen en verklikken, amfetamines en epo.

Atoombom

Voorzitter Laurent De Backer van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB): "Er is natuurlijk ook de gezegde 'waar rook is, is vuur', maar het lijkt me toch iets te vroeg om nu al dit of dat te zeggen. Blijkbaar is het de mode geworden om met slijk naar iemand anders te gooien".

Over Luc Capelle, die in het artikel zegt dat de KBWB corrupt is, wilde de bondsvoorzitter het volgende kwijt: "We gaan straks samen zitten met de mensen van de wielerbond. De kans dat we die kerel een proces aandoen is heel reëel. Die man komt met een zeer grove leugen naar voren en dat mogen wij niet tolereren."

"Pas op", zegt hij. "Ik ga nooit ontkennen dat de wielersport dopingvrij is. Er zullen altijd wel mensen zijn die de zaak niet eerlijk spelen. Dit is een zeer zwarte dag voor onze sport. De Festinazaak werd omschreven als een bom in het peloton. Als dit alles waar is, dan wordt dit een atoombom op het Belgische wielrennen", sakkerde de KBWB-voorzitter.

Getuigenis

"Lefevere stopte met koersen omdat hij zelf verslaafd was aan de amfetamines die hij verhandelde", zeggen de getuigen van Het Laatste Nieuws. En over de gouden jaren van de Mapei-ploeg zegt een Italiaanse topdokter die Lefeveres renners persoonlijk onder handen nam: "Groeihormoon kwam van de apotheek, epo bestelden de renners meestal via internet. Als je een goed seizoen wou rijden, moest je tussen de 20.000 en 30.000 euro neerleggen, producten inbegrepen. Lefevere wist ervan, zag het gebeuren, en keurde het allemaal goed".

Lefevere, als voorzitter van de internationale Pro Tourploegen de 'Mister Proper' van het peloton, ontkent in de krant de aantijgingen formeel. Hij geeft alleen toe hij zelf als profrenner "zeven, acht keer amfetamines gebruikt heeft".

Op de beschuldiging dat hij verslaafd was en moest afkicken, luidt de reactie: "Als u dat in de krant schrijft, doe ik u een proces aan".

Veteranen

Vijftigplussers hebben blijkbaar de drang om zich extra te bewijzen in de sport. Bij dopingcontroles op training of thuis liep 15,2 procent van de veteranen tegen de lamp. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Gemeenschap, zo berichten de Corelio-kranten dinsdag.

Volgens dokter Hans Cooman, hoofd van het team Medisch Verantwoord Sporten, gebruiken vijftigplussers vooral doping in het powerliften, het wielrennen en in de fitnesszaal. In de meeste gevallen vonden de controleurs anabolica in de urine. Cortisone en efedrine waren ook in bij de oudere sporters.

Over het algemeen was van de 2.528 dopingcontroles bij topsporters buiten de competitie in 2006 5,6 procent positief, of een stijging met 1,2 procent tegenover 2005. In absolute aantallen zijn ze niet met zoveel, maar procentueel gezien zitten de sporters in het veteranencircuit met 15,2 procent ver boven dat gemiddelde.

Reactie Lefevere

"Wat in het artikel allemaal staat, zijn inderdaad zeer zware beschuldigingen. De factuur die ik zal presenteren, zal navenant zijn", reageerde Lefevere op Radio 1.

"Ik heb 25 jaar keihard gewerkt. Momenteel onderhandel ik met diverse sponsors. Bedoeling is om hen vast te leggen tot 2011 met een optie op nog vier jaar. Dat gaat om 50 miljoen euro. Het zou jammer mocht deze zaak door dit gevalletje verkeerd aflopen."

Lefevere stapt zeker naar de rechter: "Dit zijn zonder meer lasterpraktijken waarop zeker een rechtszaak volgt. Ik ga me zomaar niet ten onrechte laten beschuldigen van dopingzondaar of drugsdealer. Zeker niet door iemand die nog in de gevangenis zit en al drie moordpogingen op zijn geweten heeft (doelend op ex-collegarenner Luc Capelle). Wie hebben ze immers laten spreken? Iemand die zelf aan de dope zat. De rest zijn anonieme getuigenissen. Tja. Dan is het makkelijk om iemand af te breken. Dat ik zelf verslaafd moest stoppen als renner en zelfs een afkickcentrum zou moeten opzoeken hebben? Ik loof een premie uit voor degene die weet waar dat was. Ofwel was ik er zo erg aan toe, dat ik me die periode niet meer herinner, kom zeg", reageerde Lefevere ironisch vanuit Genève, waar hij vergadert als voorzitter van de ProTourploegen.

De Belgische wielericoon, die successen boekte met Johan Museeuw en Tom Boonen, ontkent formeel dat hij als ploegleider de boel orkestreerde: "Ik heb me zelfs nooit met het medische aspect van het team beziggehouden. Van zodra Yvan Van Mol bij ons dokter werd, heb ik mijzelf nooit geen zorgen meer gemaakt".

UCI

De Ier Patrick McQuaid, de voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI), was nog niet op de hoogte van wat zich allemaal afspeelt in België: "Ik heb er nog niets over vernomen dat er zich in België een nieuw dopingschandaal aanbiedt waarin Patrick Lefevere mogelijk de spilfiguur is. Dat het onder andere gaat om anonieme getuigenissen? Wat zijn dergelijke stellingen dan allemaal waard, vraag ik mezelf af. Blijkbaar wil de media de wielersport alsmaar in een slecht daglicht stellen."

Eddy Merckx

Wielerlegende Eddy Merckx werd dinsdag overstelpt met telefoontjes omtrent zijn visie in verband met de 'zaak-Lefevere' in België. "Ik wens hieromtrent geen commentaar te geven. Dit zijn zaken waarin ik niet kan tussenkomen en waar ik niet wil over praten. Vooreerst ken ik de ware toedracht niet en alles ligt buiten mijn bevoegdheid. Elk woord kan in deze affaire immers misbruikt worden", gaf Eddy Merckx mee.

Jean-Marie Dedecker

Jean-Marie Dedecker kwam in 2006 met het nieuws dat in de Belgische wielersport drie toppers zich bezighielden met doping. Namen noemde de politicus niet, maar hij gaf het hele dossier wel door aan het gerecht. De zaak en de onderzoeken lopen nu nog altijd.

Of hij zich nu geruggensteund voelt door het artikel 'Patrick Lefevere: 30 jaar doping' in

Het Laatste Nieuws

van dinsdag? "Heeft Patrick Lefevere niet zelf de voorzet gegeven tot deze hele zaak? Hij ging destijds op zijn achterpoten staan zonder dat ik hem vernoemde en ging me een proces aandoen. Ik wens nog niet te veel commentaar te geven op deze nieuwe stellingen."

Maar toch vervolgde de voormalige topjudocoach: "Natuurlijk zijn dit zware beschuldigingen, maar wellicht staan ook deze mensen die dergelijke zaken beweren, heel sterk in hun schoenen. Of het om dezelfde getuigen gaat die mij aan de mouw trokken en hun verhaal deden? Er zitten er enkele bij ja, maar ik heb nog andere namen. Laat deze zaak maar lopen. Dit wordt trouwens de laatste affaire niet. Er komen er zonder meer nog, wees daar maar zeker van".

Nu in het nieuws