Asher Doron ontkent doodsbedreigingen aan beschuldigde

De beruchte Israëlische gangster Asher Doron (52) is donderdag onder zware politiebewaking komen getuigen op het assisenproces over de moord op Ahmed Hares Mahmoudi (28).

Belga

Een van de beschuldigden beweert immers dat hij het moordwapen gekocht had, omdat hij zich bedreigd voelde door Doron. Maar die ontkende dat met klem.

Asher Doron had niet veel zin om op het proces te komen getuigen. Hij zit momenteel een celstraf van twaalf jaar uit in de gevangenis van Oudenaarde, omdat hij als leider van een criminele organisatie een grote btw-carrousel met gsm's op poten had gezet. Omdat zijn getuigenis toch belang had, vaardigde de advocaat-generaal een bevel tot medebrengen uit.

Geboeid en omringd door vier politiemannen werd hij donderdagmiddag de assisenzaal binnengeleid. Uit veiligheidsoverwegingen werden de poorten van het gerechtsgebouw zolang vergrendeld. Nadat hij de eed als getuige had afgelegd, werd hij verhoord over het incident dat zich eind maart 2002 in de Antwerpse bar Velvet Lounge had voorgedaan.

Fahim Eshaghzey (28) beweert dat Asher Doron zijn neef Ahad Eshaghzey (26) daar met de dood bedreigd had. Ahad was een week voordien model An Jaspers, ook bekend van Liberty TV, tegen het lijf gelopen op een feestje. Zij was een kennis en werkte er als hostess. Ook Doron was op het feestje aanwezig. Volgens Fahim voelde de gangster zich beledigd toen Ahad de vrouw een lift naar huis gaf.

Een week later kwamen Doron en Ahad elkaar opnieuw tegen in de Velvet Lounge. Volgens Fahim zou er tussen de twee een duchtig woordje gewisseld zijn. Doron zou Ahad zelfs met de dood bedreigd hebben.

Fahim had zijn neef naar eigen zeggen verzekerd dat hij zich geen zorgen hoefde te maken en had kort daarna twee uzi-machinepistolen gekocht. Ook hij voelde zich door Doron bedreigd. De man geniet een stevige reputatie. Hij werd begin jaren '90 tot tien jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij een bomaanslag op een Antwerpse diamantair. Maar de Israëliër ontkende de doodsbedreigingen in alle toonaarden.

"De politie heeft me daar in 2002 over ondervraagd in de gevangenis. Ik was het incident al helemaal vergeten, zo onbelangrijk was het voor mij", verklaarde Doron. Hij vertelde het hof hoe iemand hem die bewuste avond in de Velvet Lounge de hand had willen schudden. Hij had hem achteraan in de nek gegrepen. "Stay out of my business and go", had hij tegen die persoon gezegd.

"Ik kan mij alleen niet meer voor de geest halen om wie het toen ging. Het was 5 uur 's morgens of zo en ik was dronken. Ik ken of herken die persoon niet meer. Maar ik heb hem beslist niet bedreigd, laat staan met de dood. Zoals ik al zei: ik was het al vergeten, het was van geen belang."

Ook Ahad zelf verklaarde dat hij zich helemaal niet bedreigd had gevoeld door Doron. "Ik vond het eerder gênant", zei hij. De verklaring van Fahim over de reden waarom hij de wapens had aangekocht, kwam daardoor wel op losse schroeven te staan.

De Afghaanse neven Fahim en Ahad Eshaghzey en de Serviër Kristijan "Kiki" Aslanovic staan voor het hof terecht voor de moord op Ahmed Hares Mahmoudi (28), die in de nacht van 23 op 24 april 2002 werd neergekogeld in de Veluwestraat in Mechelen.

Morgen/vrijdag krijgen onder meer de wetgeneesheer en de ballistisch deskundige het woord.