Op de valreep nieuwe coalitie in Diepenbeek

In Diepenbeek wordt de coalitie van CD&V-VDD (Vrije Diepenbeekse Democraten) en VLD amper zeven dagen voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad ingeruild voor een nieuwe coalitie.

Belga

Die bestaat uit sp.a, VLD, Groen! en één onafhankelijk gemeenteraadslid, en dat ondanks de benoeming van Etienne Steegmans (VDD) als burgemeester.

Een en ander is het gevolg van de beslissing van Martha Roux (CD&V-VDD) om een mandaat als onafhankelijk gemeenteraadslid op te nemen. Dat hebben de nieuwe coalitiepartners dinsdag op een persconferentie in Diepenbeek bekend gemaakt.

Het rommelt als een tijd binnen de CD&V-VDD-fractie. Frank Vranken, de gewezen voorzitter van de CD&V-VDD in Diepenbeek, kondigde in november al zijn ontslag aan. Vranken meende dat de coalitievorming van de CD&V-VDD met de VLD "te kort door de bocht" tot stand gekomen was en bovendien indruiste tegen het voorakkoord met de sp.a.

Vorige week maakte Martha Roux vervolgens bekend dat ze als onafhankelijk gemeenteraadslid zou zetelen omdat ze "het geen goede zaak vond dat omwille van familiale en persoonlijke belangen de voorzitter van het OCMW niet kon worden toegevoegd aan het schepencollege". Op de CD&V-VDD-lijst werden met name twee broers verkozen, waarvan één een schepenmandaat kreeg en de andere het voorzitterschap van het OCMW.

Na het bekend raken van de beslissing van Roux om als onafhankelijk gemeenteraadslid te zetelen, heeft de VLD de toestand grondig geëvalueerd en vastgesteld dat er binnen de CD&V-VDD niet alleen een zeer krappe meerderheid van één zetel overblijft, maar dat zij bovendien geconfronteerd wordt met een "onstabiele partner".

"De VLD vreest dat het voortzetten van de samenwerking met de CD&V-VDD-fractie Diepenbeek onbestuurbaar zal maken. De VLD heeft beslist om in te gaan op een voorstel om een nieuwe coalitie met sp.a en Groen! aan te gaan", aldus woordvoerder Rob Lenaers.

De nieuwe coalitie bestaat voorlopig slechts uit 13 mandatarissen. De mandatarissen lanceerden dinsdag een oproep aan burgemeester Etienne Steegmans van Diepenbeek om "in het voordeel van de gemeente loyaal met dit schepencollege samen te werken en samen op een constructieve manier Diepenbeek te geven waar het recht op heeft en dit met een nieuwe hedendaagse politieke stijl en met een positieve uitstraling", zo luidde het.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio