Indonesisch eiland Sumatra zwaar getroffen door overstromingen

Print
Twee jaar nadat een tsunami de westelijke provincie Atjeh verwoestte, is het Indonesische eiland Sumatra opnieuw getroffen door een dramatische natuurramp. Overstromingen op het eiland hebben de voorbije dagen aan minstens zeventig mensen het leven gekost, maar de dodentol ligt allicht veel hoger.
Opnieuw is Atjeh het zwaarst getroffen door de hevige regenbuien die het eiland de voorbije week teisterden. Tientallen dorpen staan meer dan twee meter onder water of zijn als gevolg van aardverschuivingen overspoeld door modder.
De televisiezenders tonen beelden van honderden mensen die op het dak van hun woning op redding wachten. Volgens meteorologen kan de regenval nog dagen aanhouden.

De chaotische situatie in de regio maakt het vooralsnog onmogelijk een precieze balans op te maken, maar gouverneur Mustafa Abubakar deelde maandag op een persconferentie mee dat er in Atjeh minstens 42 mensen om het leven zijn gekomen. Allicht zal dat aantal nog dramatisch stijgen.
Het dorp Limo Wukur bijvoorbeeld is volledig van de aardbodem verdwenen en volgens een woordvoerder van de provinciale regering ontbreekt elk spoor van de 300 inwoners.
"Ze zijn waarschijnlijk dood", zo verklaarde de zegsman op de website van de krant Kompas.

De gouverneur van Atjeh meldde voorts dat er bijna 200.000 mensen zijn ondergebracht in opvangcentra. Meer dan vijfhonderd dorpen staan onder water, meer dan 2.000 huizen zijn ingestort en de voorlopige balans maakt ook gewag van veertien weggespoelde bruggen.
Nu in het nieuws