Kardinaal Danneels pleit in kersthomilie voor betaalbare huurprijzen

Print
Kardinaal Godfried Danneels heeft in zijn kersthomilie in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel een pleidooi gehouden voor betaalbare huurprijzen.
"Het is mooi iemand een bed te geven voor negen uur, maar het is beter een huis te bezorgen voor negen jaar", zo preekte de kardinaal.

In het slot van zijn homilie op kerstnacht stond kardinaal Danneels stil bij het lot van daklozen en mensen, vaak alleenstaande moeders met kleine kinderen, die vergeefs op zoek zijn naar een betaalbare woning in Brussel. Hij loofde alle mensen die de voorbije maanden inspanningen hebben geleverd om panden ter beschikking te stellen en dankte de publieke instanties voor het optrekken van het aantal bedden voor daklozen.

"Maar", zo vervolgde de kardinaal, "het aantal bedden opdrijven voor noodsituaties van winter en kou, zouden we overbodig moeten kunnen maken. Het zijn de huurprijzen die betaalbaar zouden moeten worden. Want zoals iemand onlangs zei: 'het is mooi iemand een bed te geven voor negen uur, maar het is beter een huis te bezorgen voor negen jaar'."

Danneels haalde ook uit naar "huisjesmelkers die onaanvaardbaar hoge huurprijzen vragen voor een klein studiootje". "Zeker het kribbetje van Jezus was eng. Maar het was ten minste gratis! Het kribbetje van zijn zussen en broers in Brussel kost veel en er is nauwelijks meer plaats dan in het stalletje van Betlehem.

Voorts pleitte Danneels in zijn kerstboodschap voor de aanvaarding van verschillen tussen mensen. Dat geldt volgens de kardinaal op alle niveaus van de samenleving: tussen man en vrouw, tussen ouders en opgroeiende kinderen, maar ook tussen autochtonen en vreemdelingen en tussen de taalgemeenschappen in ons land.

"Als God, die zo van ons verschilt, ons aanvaardt zoals we zijn, waarom zouden wij elkaar dan niet aanvaarden zoals we zijn? De afstand tussen ons mensen is toch veel korter! Als God heenstapt over de kloof tussen hemel en aarde, waarom raken wij dan niet over wat ons van de andere scheidt. De andere aanvaarden zoals hij is: dat is het geheim van de kribbe en van de Kerstnacht. Gods Geheim", verklaarde de kardinaal.
Nu in het nieuws