Contract met Ullrich: 2 ARD-bestuurders moeten zich verantwoorden

Print
In Duitsland moeten twee bestuurders van de Duitse openbare televisiezender ARD zich voor de rechter verantwoorden in een zaak van misbruik van vertrouwen.
De twee zouden een erg lucratief exclusiviteitscontract hebben afgesloten met de Duitse wielrenner Jan Ullrich. Het gerechtelijk onderzoek door het parket van Hamburg kwam er na een klacht van een particulier, die van oordeel is dat zijn kijk- en luistergeld slecht gebruikt werd.

Jobst Plog en Thomas Gruber, die respectievelijk de leiding hebben in de regionale ARD-vestigingen van Hamburg en München, zouden in 1999 een contract hebben afgesloten met de Tour-winnaar van 1997. ARD betaalde de renner fikse winstpremies, in ruil voor exclusieve reportages en interviews.

Het contract loopt dit seizoen af. Met uitzondering van 2002 (toen Ullrich tien maanden geschorst was) zou de zender jaarlijks tot 195.000 euro betaald hebben aan de van dopinggebruik verdachte renner. Ullrich zou onder meer 20.000 gekregen hebben voor een zege in de Tour de France, zijn olympische titel leverde hem volgens enkele media 30.000 euro op.

De ARD ontkent het bestaan van het contract niet, maar weigert de genoemde bedragen te bevestigen. De zender bood wel al zijn excuses aan.

.

Nu in het nieuws