Verhofstadt wil naar individuele loopbaanberekening

Premier Guy Verhofstadt wil af van de collectieve uurregelingen en overgaan naar een individuele loopbaanberekening. Daarbij moet iemand tijdens zijn actieve loopbaan een pakket uren verzamelen om aan een volledig pensioen te komen.

Dat pakket zal hoger liggen dan vandaag, maar het principe laat een soepelere arbeidsregeling toe. Dat zei de premier zaterdag op de partijmeeting van de VLD in het Concertgebouw in Brugge, waar hij een voorsmaakje weggaf van zijn vierde Burgermanifest.

Centraal in zijn speech stond de nood om onze economie te vrijwaren en tot een open samenleving te komen. Hij pleitte ook voor een andere aanpak voor langdurig werklozen. Die zouden een deeltijdse buurtjob moeten aangeboden krijgen.

Ook brak Verhofstadt een lans voor een grondige hervorming van de personenbelasting, waarbij het inkomen in drie delen wordt ingedeeld, een zogenaamde 'drietrapstaks', en een deel van het inkomen niet wordt belast en er twee heffingsvoeten gelden voor de twee volgende schijven.

Ook het milieu kreeg een prominente plaats. Zo wil de premier de totale CO2 die ons land volgens de Kyoto-afspraken mag uitstoten, openbaar veilen. Elk bedrijf koopt en betaalt het maximum aan CO2 dat het nodig heeft en mag uitstoten. De opbrengst gaat naar de afschaffing van de vennootschapsbelasting.

De premier had het over "positief individualisme". Hij zette zich daarbij af tegen "eng groepsdenken". "De nieuwe belagers van de open samenleving bedienen zich dan niet meer van de fascistische of communistische retoriek, maar de inhoud blijft in wezen identiek, namelijk het inpeperen van de angst voor de ander en het terugplooien op de eigen groep", aldus Verhofstadt.

Zijn speech was overigens nog maar net ingezet, toen een handvol activisten van het TAK de toespraak kwam verstoren. Verhofstadt tackelde hun optreden vakkundig. "Ze zijn overgekomen uit die RTBF-uitzending", verwees hij naar de nepreportage van donderdag. En tot Herman De Croo, die zelf in de uitzending werd opgevoerd: "Herman, ze zijn toch niet met u meegekomen? ".

Nadien beschreef de premier de overgang van een verticale, naar een horizontale economie, "een economie zonder beschotten, die wereldwijd functioneert, niet langer gebonden door geografische of monetaire grenzen". Die omschakeling heeft gevolgen voor de consument en de aard van het werk. Het tweede deel van zijn speech stond in het teken van de veranderingen die daarvoor noodzakelijk zijn.

Nu in het nieuws