Glaskunstenaar Michel Martens overleden

Print
In Brugge is in de nacht van vrijdag op zaterdag glaskunstenaar en beeldhouwer Michel Martens op 85-jarige leeftijd overleden.
Voor tal van kerken en kloosters in België én daarbuiten ontwierp of restaureerde Martens glasramen in een vernieuwende en modernistische stijl.

Zijn werk evolueerde van kerkelijke kunst naar een eigen en hedendaagse benadering van de glas-in-lood kunst. In de inventaris van zijn werk blijkt dat hij voor bijna 7.000 m2 glasramen heeft gemaakt.

Ophefmakend waren zijn ramen voor het Civitas Dei-paviljoen op de wereldtentoonstelling in Brussel (de glas-in-betonmuur "Zonnelied", nu in de kloosterkerk van de Arme Klaren in Oostende). Hij was ook betrokken bij de "Ars Sacra" tentoonstelling in Leuven (1958) die de basis legde voor de vernieuwing van de sacrale kunst in België.

Eén van de hoogtepunten in zijn werk waren de ramen voor de gerestaureerde Romaanse kerk van het Waals Brabantse Orp-le-Grand. Ook de Sint Michiels- en St Baafskerk van Gent bezitten glasramen van hem. Zijn werk is ook te bewonderen in de hallen van Flanders Expo in Gent en in het Gerechtsgebouw in Brugge.

.

Nu in het nieuws