Koning van Bhutan doet troonsafstand

De koning van Bhutan, Jigme Singye Wangchuck, heeft zaterdag, een jaar eerder dan verwacht, troonsafstand gedaan en gezegd de macht te zullen overdragen aan zijn in Oxford opgeleide zoon, die een parlementaire democratie van het land moet maken.

AP Ned

Een jaar geleden zei de koning dat hij de kroon in 2008 zou overdragen aan zijn zoon, kroonprins Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (26), onder wiens leiding de invoering van de parlementaire democratie zou worden voltooid.

Reeds in maart vorig jaar bracht de koning een ontwerpgrondwet in omloop die voorziet in de beëindiging van de absolute heerschappij van het koningshuis. Het afgelopen jaar reisde de kroonprins door het land om van de Bhutanen te horen wat zij vonden van de grote veranderingen die zijn vader in gang had gezet.

Het is niet duidelijk waarom de koning een jaar eerder dan aangekondigd afstand heeft gedaan van de troon, maar volgens een Bhutaanse diplomaat in de Indiase hoofdstad New Delhi, Jigme Tenzing, vond hij gewoon dat de tijd er rijp voor was.

Nu in het nieuws