Vervroegde verkiezingen in Palestina

Print
De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft zaterdag beslist vervroegde verkiezingen uit te schrijven in de Palestijnse gebieden om de crisis met de radicaal-islamitische Hamas te bezweren.
De regeringspartij heeft dit meteen van de hand gewezen. "Ik heb beslist presidents- en parlementsverkiezingen uit te schrijven", zei Abbas in Ramallah. "De grondwet stelt dat het volk de basis van de machten is. Laten we het volk zijn zeg doen en scheidsrechter zijn", zei de voorzitter van de Palestijnse Auroriteit. "Ik zal zo snel mogelijk met de kiescommissie praten om de voorbereidingen te lanceren", voegde Abbas eraan toe.

Volgens een hoge Palestijnse functionaris kunnen die verkiezingen binnen de drie maanden plaatsvinden. "Wij wijzen de oproep van president Abbas om vervroegde verkiezingen te houden van de hand want dit gaat in tegen de Palestijnse grondwet", zei woordvoerder Ismaïl Roedane van Hamas meteen na de aankondiging door de president die leider is van de Palestijnse beweging Fatah. De Hamasregering bestempelde de door Abbas uitgeschreven verkiezingen als een "staatsgreep".

De laatste presidents- en parlementsverkiezingen in Palestina vonden plaats in respectievelijk januari 2005 en januari 2006. Israël heeft de beslissing van Abbas toegejuicht.

.

Nu in het nieuws