Commotie in Kamer na einde kartel CD&V en N-VA

Print
Het einde van het kartel tussen CD&V en N-VA zorgde donderdag in de Kamer voor heel wat commotie. Het nieuws overschuwde de plenaire werkzaamheden.
Tal van kamerleden van de paarse meerderheid staken hun tevredenheid niet onder stoelen of banken. Spirit-voorzitter Geert Lambert zei niet verwonderd te zijn over de beslissing, wel over de snelheid.

Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte wou na afloop van de plenaire zitting nog niet reageren. Kartelpartner Spirit deed dat bij monde van Geert Lambert wel.

Lambert zei niet verwonderd te zijn over de beslissing, aangezien de overstap van Jean-Marie Dedecker voor de progressieven binnen de CD&V een serieus probleem stelde. "Ik ben wel verwonderd over de snelheid van de beslissing", klonk het.

Eén ding is voor Lambert duidelijk: dat de politieke kaarten nu wel duidelijk herschud zijn. Wat de gevolgen zijn van de breuk zullen de verkiezingen uitwijzen, meent hij.
"Onze voorkeur is bekend, maar laten we de verkiezingen afwachten (...) Er zullen verschillende meerderheden mogelijk zijn".

Volgens Spirit hoeft dit niet noodzakelijk gevolgen te hebben voor de Vlaamse regering. "Wij blijven in elk geval trouw aan onze handtekening", dixit Lambert.

Volgens de voorzitter van de linksliberalen toont de alliantie met Dedecker aan dat de N-VA een rechtse, zelfs extreemrechtse (geen racistische) partij is die niet bereid is akkoorden of een consensus te sluiten. "Dit is de bevestiging van de halsstarrigheid van de N-VA-mensen".
Nu in het nieuws